äitiys, Espanja, Perhe, raskaus, synnytys

Raskaana Espanjassa

Minulta on aina välillä kyselty millaista on olla raskaana Espanjassa ja miten raskautta seurataan. Itselläni on kokemusta lähinnä yksityiseltä puolelta, sillä ensimmäisessa raskaudessa kävin julkisella puolella vain raskauden puoleenväliin asti, nyt en ole käynyt kertaakaan julkisella puolella. 

Julkinen vai yksityinen?

Kuten mainitsin, omat kokemukseni pohjautuvat vahvasti yksityiseen puoleen. Miksi sitten päädyin yksityiseen? Tämä jakaa niin paikalliset kuin ulkomaalaisetkin kahteen eri leiriin. Moni paikallinenkin käyttää sekä julkista että yksityistä puolta, mutta synnyttää lopulta julkisella puolella. Meitä lähin oleva julkinen sairaala on tunnettu hyvästa hoidosta ja en sitä yhtään epäilekkään. Itse kuitenkin päädyin synnyttämään yksityisellä puolella, niin ensimmäisessä raskaudessa kuin todennäköisesti nyttenkin jossei raskaudessa ilmenny komplikaatioita. 
Miksi valitsen yksityisen? Julkisella puolella ultria on yleensä 2-3 raskauden aikana, yksityisellä ultria on joka kuukausi. Yksityisellä puolella minulla on oma ihana lääkäri ja minun ja vauvan vointia seurataan tarkasti. Koska raskauden aikana käyntejä on kerennyt kertyä useita, myös luottamus siihen että he tietavät ”kaiken” raskaudestani painaa paatöksessäni haluta synnyttää samassa sairaalassa. Valehtelisin myös jos väittäisin, ettei vaakakupissa painaisi myös se mukavuus että jokainen potilas saa oman huoneen. Synnytys kun on aina ihan oma kokemuksensa, haluan todellakin viettää ensimmäiset päivät uuden tulokkaan ja mieheni kanssa omassa rauhassa, en jakaen huonetta muiden perheiden ja vierailevien sukulaisten kesken. Täällä Espanjassa kun tapana on että sairaalassa tätä uuden perheenjäsenen syntymää ovat iloitsemassa kanssasi myös koko suku ja kaveriporukka…
Pakko vielä mainita, että jos raskaus olisi riskiraskaus tai vauva sattuisi syntymään ennen 36 raskausviikon täyttymistä, ei yksityisellä puolella synnytys olisi mahdollista (ainakaan meidän sairaalassa). 
Myöskin mainittakoon, että en maksa erikseen synnytyksestä taikka lääkäri käynneistä ykityisellä puolella vaan ne kuuluvat yksityiseen sairasvakuutukseen. En myöskään ole ottanut vakuutusta tätä varten, vaan se oli ja olisikin minulla muutenkin. Se kun on yleistä täällä niin paikallisten kun ulkomaalaisten kesken, että on myös yksityinen sairasvakuutus.

Koko suku mukana synnytyksessä?

Näin suomalaisena, hieman ahdistuneena ja omaa rauhaa rakastavana yksi tapa kummastuttaa ja kauhistuttaa espanjalaisissa… Nimittäin kun koko suku haluaisi tulla mukaan synnytykseen! Ihanaa, eikös? Nooot! Itse ensimmäisessä raskaudessa sain paniikkikohtauksen, kun aikani olin kuunnellut yhdeltä jos toiselta miehen sukulaiselta ”minulle ainakin soitatte heti kun lähdette sairaalaan niin tullaan paikalle”. Tästä paniikkikohatuksesta seurauksena soitinkin anopille ja selitin itkien kuinka minä en suomalaisena yksinkertaisesti ymmärrä tätä tapaa ja että en halua sairaalaan ketään ennekuin itse olemme soittaneet ja pyytäneet paikalle. Mieheni oli onnekseni kanssani samoilla linjoilla heti alusta asti siitä, ettei sairaalaan tarvita mukaan ulkopuolisia. Vauvan syntymä ja pienokaiseen tutustuminen on mielestani hetki jonka todellakin haluan jakaa vain mieheni kanssa.
Esikoisemme syntyi klo 22 illalla, joten saatiin olla koko yö rauhassa kunnes aamulla soitimme että nyt saa tulla. Ihan ensimmäisenä pyydettiin paikalle tuoreet isovanhemmat eli minun ja mieheni vanhemmat. Myöhemmin päivän mittaan meitä kävikin katsomassa puoli sukua sekä useita ystäviä. Tämä oli kuitenkin ihanaa eikä haitannut yhtään, oltiinhan me saatu olla rauhassa ensin pari päivää synnyttäen ja sitten kokonaisen yön vain me kolme. Sektiosta johtuen vietimme sairaalassa 4 päivää, joten oli myös ihan kiva kun vieraita jaksoi käydä joka päivä. 
Tämän toisen raskauden olen saanutkin olla rauhassa asian tiimoilta ja toivon näin myös jatkuvan. 😉 
Summa summarum, kokemukseni raskaudesta ja synnytyksestä Espanjassa ovat vain ja ainoastaan positiivisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *