Espanja

Espanjan neljä vuodenaikaa

Hellurei ja hellät kuteet!
Vai miten se meni? Huhhuh kun oli taas kuuma päivä, mä kun niin toivon että ilmat viilenisi jo kunnolla mutta ei… Joka vuosi sama juttu ja kuumeisesti aina odotan lokakuuta. Kesä ja kuumuus on ihan kivaa hetken, mutta täällä sitä kestää niin kauan että aina loppukesästä olen totaalisen kyllästynyt aurinkoon ja kuumuuteen ja toivon vain sadetta, enpä tosin ole ainut. 
Monet ihmiset joiden kanssa olen jutellut, luulevat että Espanjassa on aina kesä ja moni on sanonut että ei olisi valmis asumaan maassa jossa ei ole neljää vuodenaikaa. No anteeksi nyt vaan, mutta kyllä on. Ne eivät ehkä näy niin voimakkaasti kuin Suomessa, mutta kyllä täälläkin syksy on syksy, talvi on talvi ja niin edelleen. ja oma kokemukseni perustuu toki vain Etelä-Espanjaan, pohjoisessahan toki on erilainen ilmasto ja esimerkisi talvet kylmempiä kun täällä meilläpäin.
Mun lempivuoden ajat ovat ehdottomasti syksy ja kevät. Syksyllä rakastan sitä fiilistä kun illat alkavat viilenemään ja se pahin helle on ohi. Ja ensimmäinen sade, ah kuinka sitä rakastankaan. Täällä kun sataa niin sataa monesti vähän liiankin rajusti ja useamman päivän putkeen. Sen jälkeen on niin ihanan raikas ja puhditunut olo ja taas sitä aurinkoakin osaa arvostaa vähän paremmin. tänäsyksynä on jo pari kertaa satanut mutta odotan kyllä vielä sellaista kunnon muutaman päivän sadetta jolloin ei kotoa tarvitse lähteä mihinkään ja voi syödä kaikkia ihania pataruokia, ai että.

Talvella on ihanaa kun aurinko paistaa mutta on silti sen verran viileä että takkia tarvitsee, meikäläisen tapauksessa monesti ihan toppatakkia. On ihanaa, että on vähän kylmempääkin aikaa ilman jäisiä autoteitä tai lunta. Ja joo, luminen maisema on kaunis mutta rehellisesti sanottuna aika harvoin suomessakaan sitä lunta on oikeasti sen verran että olisi kaunista ja ihanaa ja siitä jaksaisi nauttia… Oltiin viime tammikuussa viikko Suomessa juuri pahimpien pakkasten aikaan ja voi morjes sitä vaaterallia pienen lapsen kanssa… En ole siihen tottunut enkä haluaisikaan joutua totuttelemaan. On ihan kätevää kun riittää että heittää takin niskaan ja lapselle ehkä kylmimmällä kelillä pipon päähän ja that’s it.
Keväässä on aina jotain taikaa, oli se sitten Suomessa, Espanjassa tai missä päin maailmaa vaan. Ja vaikka se talvi ei täällä olekkaan niin karu kuin Suomessa, on silti ihanaa kun alkaa taas ilmat lämpenemään ja luonto loistaa vehreyttään niin kauniina. 
Ja se kesä. Kesäkuu on kiva, silloin kesä on vasta aluillaan ja niistä kuumista keleistä osaa vielä jopa nauttia. On ihan kiva käydä rannalla ja tehdä kaikkia kesä juttuja pitkästä aikaa. Kätsyä on myös se kun vaatetusta ei tarvitse paljon miettiä, sen kun jonkun kevyen mekkolon vain päälleen heittää. Kesässä on myös kivaa kirsikat ja gazpacho sekä se, että mieheni työpaikalla on kesäaika ja hän pääsee ihmisten aikaan töistä eli jo klo 16! Tosin siestaa ei kesällä heillä olekkaan. Itselläni kesässä eniten koville ottaa se kun ei voi liikkua, tai sitä varten pitäisi oikeasti herätä joko todella aikasin tai sitten jättää hikoilut vasta myöhään illalle. mä kun tykkään kävellä paljon ja jokapaikkaan, on kesällä hyvin ahdistavaa kun ainut liikuntamuoto mitä jaksaa on uinti. Silloin vielä lapsettomana joskus olinkin reipas ja heräsin aikaisin aamulla lenkille, mutta nyt kyllä uni voittaa lenkin. 
Nyt vaan yritän nauttia näistä lopuista kuumista päivistä samalla odottaen innolla niitä sateisia viikonloppuja kun vaan maataan sohvalla koko päivä ja syödään hyvin. Heti kun tulee viileämmät kelit aion tehdä mun yhtä lemppareimmista ruuista eli possunposki pataa, nam!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *