andalucia, Espanja, kulttuuri, nähtävää, pueblos blancos, Ruoka

Andalucian pikkukyliä: Parauta ja yksi ravintolavinkki

Käytiin eilen sunnuntaina yhdessä Andalucian kuuluisista ”pueblos blancos” eli valkoisista pikkukylistä. Kylä oli nimeltään Parauta joka sijaitsee Rondan vuoristossa. Täältä rannikolta kylään suunnattaessa sinne pääsee kuuluisaa Rondan mutkikasta vuoristotietä pitkin. Täältä San pedro de Alcántarasta on kylään matkaa hieman alle tunnin verran.
Parauta on pieni, hieman päälle 250 asukkaan kylä joka on kuuluisa kastanjoistaan. Nyt onkin juuri kastanjoiden sesonki aika joten kastanjapuut olivat kauneimmillaan ja maa täynnä puista tippuneita kastanjoita. Kastanjat onkin yksi mun suurimmista herkuista. Odotan aina innolla sitä kun saadaan syksyn ensimmÄiset kastanjat grillata tuossa meidän pienessä pallogrillissämme. En tiedä onko se se maku mikä minut niin koukuttaa, vaiko se fiilis ja ihanat muistot mitä tuo herkku mieleeni tuo. Oli miten oli, odotan aina innolla kastanjasesongin alkua.
Kastanjoista takaisin Parautaan… Kylä itsessään on hyvinkin nopeasti nähty ja kävelty lävitse, mutta kylän alapuolelta alkaa tälläinen ruta de senderismo eli patikointi reitti. Kyseistä reittiä pitkin pääsee laskeutumaan aina laakson pohjalle saakka ja etenkin ruskan aikaan reitti on todella kaunis. Vielä ei ollut puiden lehdet kellastuneet, mutta kaunista oli silti kun hetken matkaa käveltiin reittiä alaspäin. Tällä kertaa ei oltu kuitenkaan varauduttu patikointiin, eikä meikäläisestä näillä supistuksilla kyllä patikoijaksi olisikaan. Haluan kyllä ehdottomasti palata joku kerta tekemään kunnon lenkin ja sen jälkeen syömään samaan ravintolaan missä söimme tälläkin kertaa.

Söimme siis El Anafe nimisessä ravintolassa ja ehdottomasti suosittelen kyseistä ravintolaa. Vanhemmillani oli jo aikaisempaa kokemusta tästä ravintolasta joten tiesimme suunnata sinne aikaisempien hyvien kokemuksien perusteella. Ruoka on tyypillistä paikallista kyläruokaa ja hyvin lihapainotteista. Me tilasimme Macho cabrio con canela joka oli siis villivuohta kanelilla. Kaneli ei kuitenkaan oikeastaan edes maistunut ruuassa, mutta se oli aivan älyttömän hyvää. Meinattiin tilata toinen annos, mutta olimme jo niin täynnä että päätimme jättää toiseen kertaan. Macho Cabrion lisäksi tilasimme rabo de toro eli häränhäntää sekä venado con castañas eli peuraa kastanjaisessa kastikkeessa. Vaikka suuri häränhännän rakastaja olenkin, ei tällä kertaa siinä kyllä kastike ollut mieleeni. Peura oli kyllä myös oikein hyvää ja kastanjat kruunasi aterian. Tilasimme myös alkuun tomaattisalaatin sekä pari annosta sopa cortijeraa eli talon ”keittoa” joskaan ei sitä ihan keitoksi voi sanoa, sen verran tuhtia tavaraa oli mutta ai että niin maukasta. Tässä soosissa oli siis mm. serranonkinkkua, chorizoa, morcillaa, kananmunaa, leipää sekä tietty tomaattia ja muita kasviksia. Ja nimenomaan käyttäisin sanaa soosi, keittoa se ei kyllä ollut vaikka sopa nimeä kantoikin. Tämä ei tainnut olla listalla, mutta kuulemma viimeksikin kun vanhempani kyseisessä ravintolassa söivät oli samaa soppaa tarjolla. 
Pääruokien lisäksi tilasimme jälkiruoat kahveineen sekä seurueemme tilasi pullollisen viiniä ja toki muut juomat kuten vedet, cocacolaa ja pari olutta. Kaikki tämä lysti kustansi viideltä aikuiselta yhteensä 82 euroa. Ei siis todellakaan paha ja syötiin kyllä kaikki itsemme ihan ähkyyn. Oikein hyvää, kotitekoista ja edullista ruokaa siis. Ravintola oli myös ihanan viihtyisä ja kodikas.
 

Parauta sopii siis oikein mainiosti esimerkiksi pikku sunnuntai ajelun kohteeksi jos mieli halajaa luontoon ja hyvän ruuan pariin. Ja tietysti jos jaksaa, voi samalla reissulla käydä Rondassa taikka esimerkiksi lähellä sijaitsevassa Juzcarin sinisessä smurffikylässä. 
Onko siellä joku kenties Parautassa tai joissakin muissa Rondan vuoriston seudun pienistä valkoisista kylistä? Tokihan pikkuisia valkoisia kyliä on ympäri Espanjaa ja niitähän riittäisi kierreltävaksi vaikka millä mitalla. Itse on tullut eniten kierrettyä juurikin näitä Serrania de Rondan kyliä ja patikointireittejä.

(3) Kommentit

 1. Moi! Löysin sattumalta tänne sinun blogiisi ja hotkinkin kaikki tekstit läpi yhdeltä istumalta. 🙂 Sain muutamia hyviä tuleville costa del solin reissuille, kiitos niistä! Luin rivien välistä, että olet tainnut patikoida siellä aika paljon? Olen löytänyt netistä ja kirjoista joitain haikkireittejä ( tällä tarkoitan kyllä ihan max 5h tallusteluja) ja kerran olemme vasta tehneet yhden nousun Calamorro-vuorelle. Olisiko sinulla antaa jotain vinkkejä reiteistä, jotka olisi helppo toteuttaa omalla autolla? Eli alku- ja loppupiste olisivat kutakuinkin samassa paikassa. Kortteeri meillä on Riviera del Solilla ja huhtikuussa olemme seuraavan kerran tulossa. 🙂 Mukavaa loppiaista!

 2. Moikka! Kiva kun olet lötanyt tänne blogiin! 🙂 Joo, patikointi on kyllä lempiharrastukseni, täällä kun löytyy niin paljon erilaisia upeita reittejä. Voin listata muutaman mitä voin suositella:
  – Esteponassa sellainen kuin Los reales de Sierra Bermeja, se on tullut muutaman kerran mentyä ja siihen menee aikaa n. 2,5h.
  – Marbellassa Sierra Blancalla sellainen reitti kun Cruz de Juanar.
  – Benahaviksessa sellainen kun Acequia Angosturas, tämä reitti ei tosin ole mikään kovinkaan vaativa ja siihen menee aikaa n. tunti, ei sitäkään jos oikein reipasta vauhtia menee. Reitti on kuitenkin kaunis ja suosittu ja lähellä ihanaa Benahavikse kylää, joten suosittelen! Tämä reitti on tullut tehtyä monen monta kertaa, meiltä kun autolla tänne on sellaiset 10 minuuttia.
  – Tästä meidän läheltä lähtee sellainen reitti kun Puerta Verde Marbella-Ronda, joka ei ole mikään rengasreitti vaan sellainen vanha metsätie Rondaan saakka. Paikka on kuitenkin susoittu ulkoilupaikka vuorten keskellä upeilla maisemilla. Tämä on helppokulkuinen, sillä tie on hiekkatietä eikä polkua. Tämän reitin varrella on myös sellainen kuin Castaño Santo joka on valtavan iso kastanjapuu. Tänne pääsee autolla, joten auton voi periaatteessa jättää mihin kohtaa haluaa ja lähteä kävelemään.

  Siinä nyt joitakin suosikkipaikkojani, patikoitua on tullut monissa paikoissa mutta nämä ovat sellaisia missä olen käynyt useammin ja ovat tässä lähistöllä! Olen kuullut myös että esimerkiksi Mijas Pueblosta lähtee ihana patikointi reitti, jonne aion kyllä itse suunnata jahka palaudun synnytyksestä ja raskaudesta! Rondan vuoristossa on myös tullut patikoitua paljon, esimerkiksi sellainen kylä kuin Grazalema on kiva pikkukylä keskellä vuoristoa jossa upea vaellusreitti!

  Toivottavasti tästä oli jotakin apua! 🙂 Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle!

 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *