arki, elämä, mielipide, minä

Black Friday – Hyvä vai huono juttu?

Somessa on pyörinyt nyt muutamana päivänä, varsinkin tänään, mielipiteitä tästä alunperin jenkkilästä lähtöisin olevasta hurjasta alennuspäivästä. Olen törmannyt varsinkin paljon hieman negatiivisiin tai boikotoiviin mielipiteisiin koko päivää kohtaan. Onko se Black Friday nyt sitten niin paha juttu? 

Itse mietin, että miksei tätä päivää voisi hyödyntää sellaisten ostosten tekemiseen jotka olisivat ostoslistallasi jo muutenkin, mutta voisit saada sen ehkä hieman edullisemmin nyt? Meillä on ollut ostoslistalla jo pidemmän aikaa pari hieman kalliimpaa ostosta. Toinen on uusi turvaistuin autoon meidän esikoiselle, sillä hänen istuimensa jää uudelle tulokkaalle. Toinen hankintalistalla oleva asia on irrallinen lämmityspatteri kotiin, sillä meillä on vain yksi, eikä sitä jaksaisi raahata kahden kerroksen välillä koko aikaa. Olen kuitenkin odottanut niiden ostoa sitä varten, josko Black Fridayna voisimme saada nuo hommattua hieman edullisemmin. 
Jotkut paikathan nostaa ovh hintaa luomalla ostajalle illuusion muka halvemmasta hinnasta, mutta tarkkailemalla ja vertailemalla hieman, voi löytää oikeasti hyvällä alennuksella jotakin tarpeellista. Viimevuonna mulla oli pitkään ollut jo kiikarissa yksi tietty kattolamppu ja tiesin kyllä todella tarkkaan kyseisen lampun hinnan, mutta en ollut sitä raaskinut ostaa. Sitten Black Fridayna lampun hinta oli lähes puolittunut ovh hinnastaan ja vihdoinkin sitten ostin kyseisen lampun, joka meidän makkarin kattoa tälläkin hetkellä koristaa.
Jos suunnitteilla on ostaa joululahjoja, on tämä kyseinen päivä myös siihen hyvä tilaisuus. Jos tiedät jo mitä haluat ostaa ja satut sen lötämään edullisemmin, niin miket ostaisi sitä jo valmiiksi? Joulu on muutenkin yhtä kulutuksen juhlaa ja rahaa palaa, joten jos sitä kuluvaa summaa saisi edes hieman pienemmäksi niin miksi ei? 
Meillä ei ole varmaankaan tänä jouluna joululahjoja sen kummemmin tiedossa, mutta tottakai neidille halutaan jotakin pientä ostaa. Haluan myös ihan jo suomalaisen perinteen vuoksi, että joulupukki tuo jonkun pienen lahjan. Espanjan sukulaisilta neiti saakin lahjansa sitten kuninkaiden päivänä eli 6. tammikuuta. Ja onhan meillä tänä jouluna muutenkin tiedossa jo yksi maailman parhaimmista lahjoista, meinaan pikkuveli. 
En todellakaan kannusta ketään nyt hullaantumaan shoppailemaan ihan vaan siksi koska ”halvalla saa”. Mieti, tarvitsetko oikeasti tuotetta vai saako alennusprosentti pääsi pyöralle ja sinut ostamaan jotakin sellaista mitä myöhemmin et tarvitsekkaan? Myös etukäteen tehty suunnitelma ostostarpeista auttaa pitämään ”järjen päässä”, vaikka huokuttimia varmasti voi tulla eteen siellä kaupoilla pyöriessä.
Millaisia ajatuksia Black Friday teissä herättää? Oletteko ohittaneet koko päivän vai oletteko kenties tehneet joitakin hyviä hankintoja alennettuun hintaan?

(2) Kommentit

  1. Pysähdyin kanssa miettimään tätä Black Friday huumaa tällä viikolla – eihän 10 vuotta sitten tätä ollut edes vielä olemassa. Joku viisi vuotta sitten varmaan ilmestynyt ja siitä pikku hiljaa kasvanut ja tänä vuonna jotenkin ihan omissa sfääreissä. Tarjousilmoituksia näkyi jo kaksi viikkoa aikaisemmin ja jollain tarjoukset voimassa päivän, toisella viikonlopun ajan, toisilla viikon ja jollain vielä enemmän. Tuntuu hurjan pitkältä ajalta. Mutta itse odotin päivää, ja tiesin sen koittavan, joten olen jättänyt ihan tarkoituksella ostamatta viimeisen parin kuukauden ajan esim vaatteita lapsille Zarasta. Ostin sitten takkia ja kenkiä ja muita vähän "kalliimpia" juttuja käyttäen hyväksi näitä tarjouksia. Ensi viikolla on myös tyttäreni ja isäni syntymäpäivät, joten käytin tarjouksia hyväksi lahjojen ostamiseen. Myös miehelle ostettiin uusi tietokone tarjoushintaan – hän on jo ajat valitellut oman vanhan koneen hitautta ja toimimattomuutta, ja sanoin noin kuukausi sitten että mustana perjantaina ostetaan tarjouksesta kone. Onneksi löytyi mieluinen kone ja nyt on tyytyväinen mies 😀

  2. Noniin, hyvä että nyt on hyvä kone! Kelpaisi mullekkin, välillä meinaa mennä hermot tämän meidän hitaan läppärin kanssa. 😀 ja joo, on ollut kyllä jännä huomata miten tuo yksi päivä eli Blavk friday on muuttunutkin ihan "Black Weekiksi".

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *