andalucia, Espanja, malaga, nähtävää, patikointi

Caminito del Rey – Kuninkaan polku

Caminito del Rey -patikointireitti Málagassa

Maailman vaarallisimpanakin reittinä tunnettu Caminito del Rey -kuninkaan polku reitti on ollut haaveenani jo pitkään. Minulla on ollut sinne jo pari kertaa lippu varattuna, mutta aina se on sitten peruuntunut, syystä tai toisesta. Nyt kuitenkin muutama viikko sitten vihdoinkin pääsin toteuttamaan tuon haaveeni! Lippuja on tällä hetkellä ihan hyvin saatuvilla ja varasimme omat lippumme vain parii viikkoa ennen itse patikointia. Liput voi varata suoraan täältä. Normaali lippu ilman opasta maksaa 10 euroa.

Caminito del Rey -reitin historiaa

Caminito del Rey rakennettiin vuosina 1901-1905. Reitin virallinen avaus tapahtui vuonna 1920, jolloin Espanjan kuningas Alfonso XIII suoriutui reitistä, jonka jälkeen sitä alettiin kutsua nimellä Caminito del Rey eli Kuninkaan polku. Polku rakennettiin alunperin helpottamaan tavaran ja ihmisten liikennettä kahden voimalaitoksen välillä, jotka sijaitsevat El Chorron rotkon molemmin puolin.

Caminito del Rey tunnettiin ennen jopa maailman vaarallisimpana reittinä. 1999/2000 vuosina reitillä tapahtui muutama kuolemaan johtanut onnettomuus, jonka seurauksena reitti suljettiin kokonaan. Reitti pysyi pitkään suljettuna, kunnes vuonna 2014 sitä alettiin kunnostamaan mittavasti ja vuoden 2015 keväällä reitti vihdoinkin uudelleenavattiin. Onneksi, onhan tuo nyt aika erilainen ja kerrassaan upea kokemus! Jylhien kallionseinämien välissä kapeaa polkua pitkin kulkiessa olo on jopa hieman mystinen. Reittiä kulkiessa pystyy vielä näkemään, millainen reitti on aikaisemmin ollut ja kieltämättä aika hurjaltahan se näytti. Kiitos kuitenkin massiivisen uudistuksen, pääsemme nyt nauttimaan upesta reitistä turvallisesti.

Caminito del Rey ei vaadi huippukuntoa

Vaikka reitti saattaakin kuulostaa hurjalta, mitä se toki myös näkymiltään ja korkeudeltaan onkin, on se silti melko helppokulkuinen. Reitillä ei ole mitään kovia nousuja tai vaikeita kinttupolkuja. Reitti oli omaan makuuni jopa hieman liiankin ”helppo”, mutta tämä reitti onkin ehkä enemmän upea kokemus mahtavine maisemineen, kuin mikään urheilusuoritus. Reitin pituus yhteensä on 7,7km lähtien Ardalesista ja päättyen Áloraan. Tuosta 7,7 kilometristä vain 2,9 km on sitä itse reittiä, mutta reitin alkuun ja reitin loputtua kertyy matkaa jonkin verran.

Me menimme paikalle omilla autoilla, mutta aivan reitin lähtöpisteelle saakka ei autolla pääse. Parkkeerasimme El Kiosko -ravintolan lähelle, jonka kupeesta lähtee yksi tunneli, josta on 2,7km matka reitin lähtöpisteelle, kun taas n. 200 metrin päässä ravintolalta lähtee toinen tunneli, josta on n. 1,5km matka lähtöpisteelle. Me valitsimme jälkimmäisen tunnelin. Reitin loputtua ostimme bussiin liput (1,55e per henkilö) ja hyppäsimme kyytiin, joka vei meidät takaisin El Kiosko -ravintolan luokse. Bussimatka kesti about 15 minuuttia ja minulle kerkesi tulla siinä ajassa jo aika huono olo, bussit itsessään kun aiheuttaa itselleni jo pahoinvointia, saatika sitten vielä mutkikkaalla vuoristotiellä. Jouduinkun heti bussista ulos päästyäni kipaista ostamaan kokiksen ja banaanin El Kioskolta, että oloni kohenisi hieman.

Meillä kului reittiin yhteensä kaikkine kävelyineen ja bussimatkoineen vain hieman reilu 2h. Tosin, kävelemämme matka ei tainnut olla ihan tuota 7,7km, kun valitsimme aluksi lyhyemmän polun reitin alkuun pääsyyn.

Caminito del Rey tiivistettynä:

 • Normaali pääsylippu 10 euroa per henkilö, opastettu kierros 18 euroa. Liput tarkistetaan reitin alkupisteessä.
 • Liput voi varata suoraan täältä.
 • Reitin pituus yhteensä 7,7km.
 • Kesto n. 2-2,5h.
 • Reitti on melko helppokulkuinen, mutta sisältää kapeita ja jopa 100 metrin korkeudessa olevia kohtia.
 • Reitin lähtöpisteellä jokainen saa kypärän sekä käydään lävitse turvallisuusohjeet. Nyt korona-aikaan saimme vielä erikseen kypärän alle laitettavat muoviset myssyt.
 • Reitti kulkee vain yhdensuuntaisesti lähtien reitin pohjoispuolelta (Ardales) ja päättyen eteläpuolelle (Álora).
 • Mikäli olet liikkeellä omalla autolla, El Kiosko ravintolan läheisyydessä on useampia parkkialueita, joihin voi jättää auton. Osa saattaa olla maksullisia (me jouduimme maksamaan musitaakseni 2 euroa).
 • Bussi Álorasta takaisin Ardalesin lähtöpisteelle maksaa 1,55e.
 • Reitille ei pääse alle 8 vuotiaat lapset. Varaudu todistamaan lapsesi ikä.
 • Caminito del Reylle pääsee myös junalla. Juna-aseman nimi on El Chorro/Caminito del Rey.
 • Huonon sään tullen reitti suljetaan, joten kannattaa varautua mahdollisiin peruutuksiin lyhyellä varoitusajalla.

Kaiken kaikkiaan todella hieno kokemus. Reitin lopussa ylitettavä yli 100 metrin korkeudessa oleva riippusilta oli vielä mahtava loppuhuipennus reitille. Meille osui todella upea kelikin vielä, mutta ei kuitenkaan liian kuuma. Tosiaan, minullahan oli ollut pari kertaa aiemminkin lippu varattuna, mutta huonon kelin vuoksi reissu on peruuntunut.

Oletteko te käyneet Caminito del Rey -reitillä tai onko kenties suunnitelmissa mennä joskus? Entäs onko jollakin vinkata jostakin muista tämän kaltaista reiteistä? 🙂

Seuraa myös instagramissa @karlakivimaki

(4) Kommentit

 1. Tosi upea paikka ja aivan mahtavia kuvia olet ottanut! En ole käynyt tuolla enkä ole edes suunnitellut, koska en ole tiennyt koko paikasta. Nyt on suunnitelmissa:)
  Me asutaan Itävallan Tirolissa, joten siksi tulee patikoitua pääasiassa täällä. Kysyit onko vinkata jotakin muuta tuon kaltaista. Tirolissa kuten kaikkialla Itävallassa on upeita paikkoja patikoida. Mitä korkeammalle menee niin sitä karummaksi maisemat muuttuu ja päästään ehkä tuollaiseen ”kalliovuoritunnelmaan”.
  Tässä on linkki vinkkinä yhdestä patikkapaikasta, jossa kävin loppukesästä. Maisemat on erilailla komeat https://finintirol.fi/patikointi-itavalta-kaisertal-viimeisin-laakso/

  1. Kiitos paljon kommentistasi! Ja vautsi, kävinkin jo facebookin linkin kautta kurkistamassa tuon postauksen ja upealta näyttää! Olisi kyllä ihana joskus päästä sinnekin suunnille patikoimaan. Ehkä joskus, jahka tämä korona hieman hellittää. 🙂

 2. Tuota olen kovasti pähkäillyt, mutta vielä on kokematta. Rakastan patikointia ja tuohan tosiaan on lyhyt reitti, mutta mulla on myös aivan hirveä korkeanpaikankammo, joten en ole varma saisinko pakotettua jalkojani liikkumaan tuolla. Toisaalta sinun kuvissasi tuo näyttää lähinnä kauniilta, eikä ollenkaan niin karmealta kuin on peloteltu.
  Tai sitten se johtuu siitä, että meillä täällä Balkanilla monet reitit on oikeasti vaarallisia, kun lännemmässä ne vain tuntuu pelottavilta. Täällä kun ei kaiteita tms. turvavälineitä pahemmin harrasteta.

  Ehkäpä joskus vielä… Olisi ainakin hyvää siedätystä, vaikkei siedätys ole kyllä tähänkään asti toiminut, pikemminkin tuntuu vain pahenevan vuosi vuodelta.

  1. Moikka Tanja ja kiitos kommentistasi! Ja pahoittelut myöhästyneestä vastausksesta. 🙁
   Heh, tosiaan kyllähän tuo reitti saattaa olla hieman huono valinta korkean paikan kammoisille. Varsinkin lopussa oleva silta mikä ylitetään on ehkä aika huimaava jo. 😀 Mutta itse reitillä muuten minä en edes kiinnittänyt huomiota siihen kuinka korkealla ollaan, paitsi välillä jos varta vasten kurkistelin kaiteen yli. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *